Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z pieczarkami w sosie serowo-śmietanowym

Makaron z pieczarkami w sosie serowo-śmietanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 668 Ocena: 5878

Dodano:

Odsłon: 5665

Pomysł na szybki obiad lub kolację na ciepło. Makaron podany z pieczarkami w sosie śmietanowo-serowym z dodatkiem czosnku. Proste i tanie danie dla zapracowanych:)

Składniki

  • pieczarki 15 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • ser żółty starty 1 łyżka kopiasta + 1 łyżeczka
  • śmietana 18% 0, 7 szklanki
  • masło 1 łyżka
  • natka pietruszki
  • makaron ugotowany
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Makaron z pieczarkami w sosie serowo-śmietanowym

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy drobno posiekany czosnek i podsmażamy przez chwilę pilnując by się nie przypalił. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki i dusimy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Śmietanę mieszamy z kopiastą łyżką sera żółtego startego na tarce o drobnych oczkach i wlewamy na patelnię do pieczarek. Podgrzewamy ciągle mieszając do czasu aż ser się roztopi i połączy z śmietaną w jednolity aksamitny sos. Ostatecznie doprawiamy do smaku.
    Porcje ugotowanego makaronu rozkładamy na talerzu, polewamy przygotowanym sosem z pieczarkami, posypujemy startym żółtym serem /1 łyżeczka/ i posypujemy natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 14 grudnia 2020 Moja rodzina bardzo lubi taki makaron. Sos smakuje wysmienicie. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 13 grudnia 2020 Uwielbiam ten bogaty smak sosu pieczarkowego z czosnkiem i śmietana! Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń