Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Czekoladowe muffiny to klasyka, która nigdy się nie nudzi. Wilgotne i puszyst...
Odsłon: 254
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 355
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4464
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1873
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3694
Przepis dnia
Czekoladowe muffiny to klasyka, która nigdy się nie nudzi. Wilgotne i puszyst...
Odsłon: 254
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 355
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4464
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1873
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3694
Składniki
Z bazylii oderwać listki, część odłożyć do posypania gotowego makaronu, resztę z grubsza posiekać.
Umyte pomidory oderwać od gałązek (gałązki zatrzymać), pokroić w ćwiartki. Ja użyłam odmiany "ruby jewel" ale może być inna odmiana o niewielkich owocach. Czosnek pokroić w cienkie plasterki.
Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, dodać czosnek i smażyć przez chwilę. Wrzucić pokrojone pomidory i zachowane gałązki (dodadzą sosowi aromatu), posolić, popieprzyć. Żeby bardziej "uperfumować" sos dodaję też kawałek skórki z parmezanu i wszystko razem smażę przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Gałązki pomidorów usunąć z sosu, dodać posiekane listki bazylii. Makaron odcedzić, wrzucić do sosu, wymieszać.
Makaron podawać posypany odłożonymi listkami bazylii i parmezanem. Do zrobienia płatków parmezanowych użyć obieraczki do warzyw.