Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 108
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 246
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 89
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3326
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 108
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 246
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 89
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3326
Składniki
Z bazylii oderwać listki, część odłożyć do posypania gotowego makaronu, resztę z grubsza posiekać.
Umyte pomidory oderwać od gałązek (gałązki zatrzymać), pokroić w ćwiartki. Ja użyłam odmiany "ruby jewel" ale może być inna odmiana o niewielkich owocach. Czosnek pokroić w cienkie plasterki.
Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, dodać czosnek i smażyć przez chwilę. Wrzucić pokrojone pomidory i zachowane gałązki (dodadzą sosowi aromatu), posolić, popieprzyć. Żeby bardziej "uperfumować" sos dodaję też kawałek skórki z parmezanu i wszystko razem smażę przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Gałązki pomidorów usunąć z sosu, dodać posiekane listki bazylii. Makaron odcedzić, wrzucić do sosu, wymieszać.
Makaron podawać posypany odłożonymi listkami bazylii i parmezanem. Do zrobienia płatków parmezanowych użyć obieraczki do warzyw.