Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12720
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1440
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13905
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5801
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12720
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1440
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13905
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5801
Składniki
Z bazylii oderwać listki, część odłożyć do posypania gotowego makaronu, resztę z grubsza posiekać.
Umyte pomidory oderwać od gałązek (gałązki zatrzymać), pokroić w ćwiartki. Ja użyłam odmiany "ruby jewel" ale może być inna odmiana o niewielkich owocach. Czosnek pokroić w cienkie plasterki.
Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, dodać czosnek i smażyć przez chwilę. Wrzucić pokrojone pomidory i zachowane gałązki (dodadzą sosowi aromatu), posolić, popieprzyć. Żeby bardziej "uperfumować" sos dodaję też kawałek skórki z parmezanu i wszystko razem smażę przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Gałązki pomidorów usunąć z sosu, dodać posiekane listki bazylii. Makaron odcedzić, wrzucić do sosu, wymieszać.
Makaron podawać posypany odłożonymi listkami bazylii i parmezanem. Do zrobienia płatków parmezanowych użyć obieraczki do warzyw.