Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po powrocie z Włoch zatęskniłam za makaronem. Nie dość, że w Italii mogłam na okrągło kosztować różne jego rodzaje, to jeszcze sosy z jakim był podawany wręcz rozpieszczały moje podniebienie. W Polsce ze względu na zapracowanie muszę ograniczyć do minimum czas jaki mogę poświęcić na przygotowanie obiadu, stąd dziś zdecydowałam się właśnie na makaron z sosem bolońskim. Z dodatkiem kurczaka danie jest bardziej syte. Pyszny obiad w zaledwie 20 minut!
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 186
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 385
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1775
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3329
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 26836
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 186
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 385
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1775
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3329
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 26836
Składniki
Cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy w drobną kosteczkę (podobnie papryczkę chilli jeśli mamy świeżą). Pomidory z puszki miksujemy w blenderze. Filety z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Posypujemy mieszanką pieprzową, solimy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, chilli. Smażmy kilka minut (cebula musi się zeszklić). Następnie dodajemy czosnek oraz szczyptę soli. Wrzucamy kurczaka. Smażymy, cały czas mieszając.
Wlewamy sos pomidorowy (zmiksowane pomidory). Dodajemy cukier. Zmniejszamy ogień i dusimy całość ok. 10 minut, często mieszając, aż część wody odparuje a sos zgęstnieje. Do sosu dodajemy trochę startego parmezanu. Pod koniec duszenia doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz resztą ziół.
Makaron gotujmy al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy i rozmarynu. Ugotowany (odcedzony) makaron wrzucamy do sosu i mieszamy.
Podajemy udekorowane świeżo zmielonym pieprzem, startym parmezanem.
Smacznego!