Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos gorgonzola z orzechami i gruszką to klasyka w kuchni. Gorgonzola i gruszka wspaniale się uzupełniają, a sos smakuje nie tylko ze świeżymi tagliatelle lub gnocchi ale również z pieczoną piersią kaczki lub polędwicą wołową. Danie to można przygotować w 20 minut. Gotowy makaron z sosem można posypać prażonymi orzechami włoskimi i kostkami gruszki, a resztę podać w małej miseczce.
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 690
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 407
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13306
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 532
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 690
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 407
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13306
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 532
Składniki
Podgrzac bulion z kurczaka ze smietana, pokroic ser gorgonzola na kawalki, dodac do smietany i gotowac na malym ogniu. Gruszki obrac i pokroic w kostke, orzechy włoskie posiekac. Dodac polowe kostek gruszek i biale wino do sosu, doprawic sola i pieprzem i gotowac przez nastepne 2-3 minuty mieszajac.
Delikatnie podsmazyc kostki orzechów na oleju, gdy orzechy troche sie zabarwia dodac pozostałe kostki gruszki i smazyc 2-3 minuty. Uwazac, aby orzechy sie nie przypalily.
Ulubiony makaron podac z sosem posypanym smazonymi orzechami i gruszkami.