Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po wizycie mojej żony w Ligurii został mi jeszcze makaron Croxetti (corzetti). Kiedy go dostałem, zrobiłem z pesto genovese, dzisiaj właściwa wersja z sosem orzechowym. Jednym słowem - "corzetti con salsado noci.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5676
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1140
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12266
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5177
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1559
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5676
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1140
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12266
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5177
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1559
Składniki
Zagotuj ok. pół litra wody, wrzuć orzechy i gotuj ok. 5 minut, aż trochę zmiękną. Odcedź na sicie. Czosnek posiekaj i rozetrzyj z solą. Dodaj zioła i rozcieraj (najlepiej w moździerzu) na gładką masę. Dodaj orzechy i posiekaj całość blenderem, ale tak, aby struktura orzechów była wyraźne wyczuwalna (na drobną kaszkę). Przełóż do większej miski, dodaj oliwę i mieszaj trzepaczką do uzyskania emulsji.
Dodaj śmietanę, potarty ser i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowani (al dente). Odcedź, przełóż do sosu i dokładnie wymieszaj. Od razu podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem - ja o nim zapomniałem.