Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po wizycie mojej żony w Ligurii został mi jeszcze makaron Croxetti (corzetti). Kiedy go dostałem, zrobiłem z pesto genovese, dzisiaj właściwa wersja z sosem orzechowym. Jednym słowem - "corzetti con salsado noci.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1478
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231862
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5013
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1478
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231862
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5013
Składniki
Zagotuj ok. pół litra wody, wrzuć orzechy i gotuj ok. 5 minut, aż trochę zmiękną. Odcedź na sicie. Czosnek posiekaj i rozetrzyj z solą. Dodaj zioła i rozcieraj (najlepiej w moździerzu) na gładką masę. Dodaj orzechy i posiekaj całość blenderem, ale tak, aby struktura orzechów była wyraźne wyczuwalna (na drobną kaszkę). Przełóż do większej miski, dodaj oliwę i mieszaj trzepaczką do uzyskania emulsji.
Dodaj śmietanę, potarty ser i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowani (al dente). Odcedź, przełóż do sosu i dokładnie wymieszaj. Od razu podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem - ja o nim zapomniałem.