Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przedstawiam przepis na jedno z ulubionych dań dzieci i sporej ilości dorosłych, czyli makaron z sosem pomidorowym :) Sos jest mega prosty, wręcz błyskawiczny, mocno pomidorowy, z dodatkiem aromatycznego oregano. Cały przepis jest w pełni wegetariański. Zamieniając makaron np. na kukurydziany, łatwo zyskamy wersję również bezglutenową. Cały obiad jest pyszny, dzieciaki na pewno zjedzą bez grymaszenia i jeszcze poproszą o dokładkę ;)
Propozycja na smaczny ryż do potraw chińskich i nie tylko. Szybko i smacznie,...
Odsłon: 76
Smaki Grecji!
Odsłon: 117
Mocno czekoladowe brownie z przyprawami do piernika i z suszoną śliwką.
Odsłon: 2142
Propozycja na smaczny ryż do potraw chińskich i nie tylko. Szybko i smacznie,...
Odsłon: 76
Smaki Grecji!
Odsłon: 117
Mocno czekoladowe brownie z przyprawami do piernika i z suszoną śliwką.
Odsłon: 2142
Składniki
Cebulę kroimy w kostkę. Na dno garnka nalewamy olej w takiej ilości, by tylko przykrył dno garnka po rozprowadzeniu. Nie przesadzamy z olejem, pączków nie smażymy :) Na rozgrzanym oleju rumienimy lekko posoloną cebulkę.
Dodajemy pomidory z puszki (pokrojone), mieszamy z cebulką i smażymy razem do momentu, aż większość soku odparuje a nasz sos zyska odpowiednią konsystencję. Wyobrażenie o odpowiedniej konsystencji każdy ma własne, więc proszę odparować sobie według uznania. Ja odparowuję tak, że sos jest gęsty :) Pod koniec odparowywania dodajemy przeciśnięty przez praskę (lub suszony) czosnek. W międzyczasie według przepisu na opakowaniu gotujemy makaron. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Odstawiamy na kilka minut, by smaki ładnie się połączyły. Podajemy makaron polany gorącym sosem, udekorowany bazylią lub natką pietruszki. Smacznego!!!!