Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z sosem pomidorowym

Makaron z sosem pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 1138

Dodano:

Odsłon: 135

Fantastyczny smak, który zapamiętacie na długo.

Składniki

  • Makaron 400 g
  • Przecier pomidorowy 500 g
  • Cebula biała mała 1 szt.
  • Cukinia mała 1 szt.
  • Czosnek 1 ząbek
  • Cukier 1/2 łyżeczki
  • Olej do smażenia 2 łyżki
  • Tymianek suszony 1 łyżeczka
  • Bazylia suszona 1 łyżeczka
  • Papryka słodka w proszku 1 łyżeczka
  • Sól
  • Awokado dojrzałe 1 szt.
  • Jogurt naturalny po łyżeczce na każdą porcję
  • Świeżo mielony pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Makaron z sosem pomidorowym

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

  2. Cebulę drobno posiekać i zrumienić na oleju.

  3. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

  4. Czosnek posiekać.

  5. Cukinię, czosnek oraz około pół łyżeczki soli dodać do cebuli i dusić pod przykryciem przez 5 minut.

  6. Do warzyw dodać przecier, cukier, tymianek, paprykę oraz bazylię, ewentualnie dodać jeszcze trochę soli i dusić przez około 3 minuty.

  7. Awokado przeciąć wzdłuż uważając na twardą pestkę, usunąć skórkę i podzielić na cząstki według uznania.

  8. Makaron podzielić na porcje, każdą polać sosem, dodać po łyżeczce jogurtu oraz po kilka kawałków awokado i oprószyć pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń