Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 08-09-2024
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i o pięknym kolorze. Po zmiksowaniu powstaje z nich rewelacyjny i bardzo aromatyczny sos do makaronu. Podany z lekką, świeżą burratą, tworzy idealny letni obiad.
Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na obiad to danie, które z pewnością przypad...
Odsłon: 524
Prościej chyba nie można. Smaczny deser z galaretek i jogurtu. Trochę czasu c...
Odsłon: 10747
Kruchy placek z brzoskwiniami i delikatną pianką budyniową to nasza propozycj...
Odsłon: 19677
Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na obiad to danie, które z pewnością przypad...
Odsłon: 524
Prościej chyba nie można. Smaczny deser z galaretek i jogurtu. Trochę czasu c...
Odsłon: 10747
Kruchy placek z brzoskwiniami i delikatną pianką budyniową to nasza propozycj...
Odsłon: 19677
Składniki
Warzywa kroimy na nieduże kawałki. Pomidory warto też obrać ze skórek. Całość polewamy oliwą i mieszamy. Wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. Na górze układamy świeże zioła. Całość pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut, aż do zarumienienia warzyw. Pozbywamy się ziół i skórek z papryk (powinny teraz zejść z łatwością). Upieczone warzywa dajemy do garnka lub do głębokiej patelni. Miksujemy, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką Gotujemy, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron dodajemy do sosu (można także dodać pół chochli wody z gotowania makaronu). Całość gotujemy jeszcze chwilę. Makaron wykładamy na talerze. Na każdym układamy połówkę burraty (ser najlepiej wyciągnąć z lodówki na około 30 minut przed podaniem). Całość można jeszcze skropić oliwą lub udekorować świeżymi ziołami.