Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z suszonymi grzybami i szynką w śmietanowym sosie

Makaron z suszonymi grzybami i szynką w śmietanowym sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 232 Ocena: 2669

Dodano:

Odsłon: 4247

Aromatyczny, prosty makaron w sosie z suszonymi grzybami i szynką w sosie śmietanowo-parmezanowym. Proste i pyszne danie.

Składniki

  • ok 50 g suszonych grzybów
  • 1 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 150 g szynki
  • 100 ml białego wina
  • 400 g makaronu penne
  • 150 ml kwaśnej śmietany 198%
  • 50 g parmezanu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • natka pietruszki do posypania
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Namoczyć grzyby we wrzątku, zostawić na ok ½ h.
    Odsączyć, płyn zachować i posiekać.
    Pokroić w kosteczkę cebulę i trochę większą kostkę szynkę.
    Na maśle podsmażyć cebulę aż się zarumieni, dodać szynkę i grzyby.
    Podsmażyć ok 5 minut, wlać wino.
    Smażyć mieszając od czasu do czasu aż płyn wyparuje.
    Smażyć jeszcze ok 20 minut, mieszając i podlewając płynem z moczenia grzybów.
    W międzyczasie ugotować makaron.
    Zostawić kilka łyżek wody z gotowania makaronu.
    Na końcu dodać do grzybów i szynki śmietanę, mieszać jeszcze kilka minut na ogniu, doprawić i dodać cytrynę – wymieszać i zestawić z ognia. Wymieszać makaron z sosem i wodą po gotowaniu makaronu. Podawać posypane startym parmezanem i natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń