Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tym przepisie na makaron z suszonymi pomidorami proponujemy samodzielne wykonanie ciasta i przygotowanie tagliatelle. Możesz jednak je zastąpić gotową paczką makaronu (wystarczy połowa). Całość świetnie komponuje się ze słonymi suszonymi pomidorami oraz resztą aromatycznych dodatków.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3817
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414618
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2357
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3817
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414618
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2357
Składniki
Jeśli przygotowujesz samodzielnie makaron, rozpocznij od tego kroku. Zagnieć ciasto z mąki, jajek (lub wody) i soli. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 20 minut. Rozwałkuj i przygotuj tagliatelle (ręcznie lub w maszynce). Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie.
Szalotkę posiekaj drobno. Czosnek obierz, rozgnieć i przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozpuść masło, podsmaż drobno posiekaną szalotkę aż się zeszkli. Dodaj przeciśnięty czosnek. Smaż krótko, żeby uwolniły aromat. Wlej śmietankę 30% i 18%, dopraw solą, pieprzem, odrobiną chili i sokiem z cytryny. Gotuj 2 minuty aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec wmieszaj listki bazylii.
Na głębokich półmiskach układaj makaron i polej go przygotowanym farszem. Podawaj od razu na ciepło.