Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z tuńczykiem w śmietanie

Makaron z tuńczykiem w śmietanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 139 Ocena: 1891

Dodano:

Odsłon: 4570

Bardzo szybki w przygotowaniu obiad dla lubiących wszelkiego rodzaju ryby czy ich inne wydania.

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka
  • 30 dkg makaronu
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz- najlepiej świeżo zmielony
  • odrobina oliwy z oliwek
  • natka z pietruszki, bazylia
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron ugotowałam wg przepisu na opakowaniu.

    Odsączyłam na patelnię zalewę z puszki z tuńczykiem i dolałam 2 łyżki oliwy z oliwek

    Cebulkę drobno posiekałam i zeszkliłam na rozgrzanej oliwie z zalewą.

    Dodałam tuńczyka z puszki i przeciśnięty przez praskę czosnek.

    Kiedy wszystko chwilkę się podgrzało dodałam śmietanę i wymieszałam z tuńczykiem.

    Na koniec przyprawiłam suszoną bazylią, solą i pieprzem.

    Do tak właśnie przygotowanego tuńczyka dodałam ugotowany makaron i przemieszałam.

    Przed podaniem danie posypałam natką z pietruszki.

  2. Notatki:
    * miałam puszkę tuńczyka 185 g z zalewą.
    * najsmaczniejszy będzie tuńczyk w oleju bądź sosie własnym

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń