Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron pełen smaku i aromatu, zapiekany inaczej, niż zwykle.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326840
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12139
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 17073
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326840
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12139
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 17073
Składniki
Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i przekroić na połówki. Zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia lub ewentualnie umieścić pod przykryciem w naczyniu do zapiekania. Zapiekać w temperaturze 230 stopni Celsjusza przez około 25 minut. Po tym czasie wyjąć paprykę i ostudzić na tyle, aby można było zdjąć z niej skórkę bez ryzyka oparzeń ;)
W czasie, gdy papryka piecze się, pomidory umyć i pokroić na kawałki, cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie trzy składniki dusić z dodatkiem oleju pod przykryciem przez około 15 minut.
Bardzo ważne jest duszenie pod przykryciem, aby nie dopuścić do odparowania wody.
Ostudzoną paprykę obrać ze skórki, zblendować lub ewentualnie pokroić na małe kawałki i dodać do duszących się warzyw. Sos doprawić bazylią i lubczykiem, solą oraz ostrą papryką i doprowadzić do wrzenia.
Na dno naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu, wsypać nieugotowany makaron, zalać resztą sosu i dokładnie wymieszać.
Zapiekać pod przykryciem, w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut. W trakcie zapiekania sugeruję jednorazowe, delikatne przemieszanie makaronu.