Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron zapiekany w sosie paprykowym

Makaron zapiekany w sosie paprykowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 813

Dodano:

Odsłon: 729

Makaron pełen smaku i aromatu, zapiekany inaczej, niż zwykle.

Składniki

  • Makaron penne 250 g
  • Papryka czerwona 3 szt.
  • Pomidory duże 2 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Cukinia średniej wielkości 1/2 szt.
  • Olej do smażenia 1 łyżka
  • Lubczyk suszony 2 łyżeczki
  • Bazylia suszona 1 łyżeczka
  • Sól
  • Papryka ostra w proszku ilość wg uznania
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i przekroić na połówki. Zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia lub ewentualnie umieścić pod przykryciem w naczyniu do zapiekania. Zapiekać w temperaturze 230 stopni Celsjusza przez około 25 minut. Po tym czasie wyjąć paprykę i ostudzić na tyle, aby można było zdjąć z niej skórkę bez ryzyka oparzeń ;)

  2. W czasie, gdy papryka piecze się, pomidory umyć i pokroić na kawałki, cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie trzy składniki dusić z dodatkiem oleju pod przykryciem przez około 15 minut.

  3. Bardzo ważne jest duszenie pod przykryciem, aby nie dopuścić do odparowania wody.

  4. Ostudzoną paprykę obrać ze skórki, zblendować lub ewentualnie pokroić na małe kawałki i dodać do duszących się warzyw. Sos doprawić bazylią i lubczykiem, solą oraz ostrą papryką i doprowadzić do wrzenia.

  5. Na dno naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu, wsypać nieugotowany makaron, zalać resztą sosu i dokładnie wymieszać.

  6. Zapiekać pod przykryciem, w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut. W trakcie zapiekania sugeruję jednorazowe, delikatne przemieszanie makaronu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń