Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron pełen smaku i aromatu, zapiekany inaczej, niż zwykle.
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 51
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7595
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154956
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1075
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 532
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 51
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7595
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154956
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1075
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 532
Składniki
Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i przekroić na połówki. Zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia lub ewentualnie umieścić pod przykryciem w naczyniu do zapiekania. Zapiekać w temperaturze 230 stopni Celsjusza przez około 25 minut. Po tym czasie wyjąć paprykę i ostudzić na tyle, aby można było zdjąć z niej skórkę bez ryzyka oparzeń ;)
W czasie, gdy papryka piecze się, pomidory umyć i pokroić na kawałki, cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie trzy składniki dusić z dodatkiem oleju pod przykryciem przez około 15 minut.
Bardzo ważne jest duszenie pod przykryciem, aby nie dopuścić do odparowania wody.
Ostudzoną paprykę obrać ze skórki, zblendować lub ewentualnie pokroić na małe kawałki i dodać do duszących się warzyw. Sos doprawić bazylią i lubczykiem, solą oraz ostrą papryką i doprowadzić do wrzenia.
Na dno naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu, wsypać nieugotowany makaron, zalać resztą sosu i dokładnie wymieszać.
Zapiekać pod przykryciem, w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut. W trakcie zapiekania sugeruję jednorazowe, delikatne przemieszanie makaronu.