Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron ze szpinakiem i łososiem

Makaron ze szpinakiem i łososiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 285 Ocena: 3246

Dodano:

Odsłon: 1055

Szybkie i zdrowe danie obiadowe

Składniki

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 1 łyżka masła
  • 150-200 g świeżego łososia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 150 g szpinaku
  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%
  • trochę skórki z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • pół pęczka koperku
  • sól, pieprz do smaku
  • troche parmezanu do posypania
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Makaron ze szpinakiem i łososiem

Przygotowanie

  1. Ugotować makaron. Odcedzić ale zachować trochę wody z gotowania.
    Na patelni rozgrzać masło, wyłożyć łososia i podsmażyć go na rumiano z każdej strony, odłożyć na talerz.
    Posiekać czosnek.
    Patelnię przetrzeć, dodać oliwę, podsmażyć czosnek 1 min, dodać szpinaki, smażyć aż zmięknie.
    Dodać śmietanę, kilka łyżek wody z gotowania, sok i skórkę z cytryny, chwilę gotować mieszając, posolić i popieprzyć do smaku. Przełożyć do sosu makaron i posiekany koperek, wymieszać.
    Przełożyć makaron na 2 talerze, na wierzchu ułożyć rozdrobnionego łososia, posypać startym parmezanem i podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń