Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaronowa zapiekanka z jabłkami i serem

Makaronowa zapiekanka z jabłkami i serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1123

Dodano:

Odsłon: 224

Zapiekanka makaronowa z jabłkami i serem jest rewelacyjna. Sycąca, bardzo smaczna i łatwa do przygotowania.

Składniki

  • makaron nitki 20 dag
  • jabłka 1/2 kg
  • ser biały twarogowy 20 dag
  • cukier 2 łyżki
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • masło 3 łyżki
  • cynamon mielony 1-2 łyżeczki
  • śmietana 2 łyżki
  • sól do smaku
  • bułka tarta 2-3 łyżki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Makaronowa zapiekanka z jabłkami i serem

Przygotowanie


  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, podzielić na trzy części.

  2. Ser biały zmiksować z 1 łyżką cukru, cukrem z wanilią i śmietaną.

  3. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z pozostałym cukrem i cynamonem. ( 1 jabłko obrać i pokroić na cząstki).


  4. Naczynie żaroodporne posmarować łyżką masła i oprószyć bułką tartą, ułożyć 1 część makaronu makaronu.

  5. Następnie włożyć warstwę jabłek i przykryć drugą częścią makaronu.

  6. Wyłożyć przygotowany ser i pozostały makaron.

  7. Na wierzchu ułożyć pokrojone jabłko i wiórki z pozostałego masła, oprószyć cynamonem.


  8. Naczynia z makaronem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20-25 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń