Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaronowe piramidki z warzywami

Makaronowe piramidki z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Makaronowe piramidki z warzywami"

Składniki

  • 16 płatów makaronu lasagne 2 młode cukinie
  • 12 małych pomidorków
  • 20 dag owczego sera
  • 20 dag żółtego sera o ostrym smaku (np. typu parmezan)
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • suszone zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz bazylia do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnku zagotuj posoloną wodę. Włóż płaty makaronu. Ugotuj je według przepisu podanego na opakowaniu. Wyjmij, przelej na sitku zimną wodą, osącz, ułóż na ściereczce – jeden obok drugiego.

  2. Cukinie oczyść, umyj, potnij w podłużne cienkie plastry (najłatwiej zrobisz to nożem szczelinowym do obierania warzyw). Pomidorki umyj, pokrój na połówki (większe potnij na cząstki). Na patelni rozgrzej oliwę.

  3. Włóż ząbki czosnku razem z łupinką. Smaż je, aż lekko zbrązowieją. Wtedy czosnek usuń. Uważaj, aby go nie przypalić, bo oliwa będzie miała gorzki smak.

  4. Na czosnkowej oliwie usmaż pokrojoną cukinię, a potem pomidorki. Warzywa oprósz solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Owczy ser pokrusz, a żółty drobno zetrzyj. Płaty makaronu przełóż warzywami i serami: owczym oraz żółtym. Udekoruj bazylią.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń