Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makówki, znane także jako makiełki, to tradycyjna śląska potrawa wigilijna. Podobnie jak wszystkie regionalne specjały, przygotować je można na kilka sposobów. Najczęściej robi się je na mleku, choć swego czasu w biedniejszych domach wykorzystywano wodę, więc dziś o mleku nie ma mowy w bardzo wielu przepisach. Makówki przygotowuje się zwykle na pszennym pieczywie, ale niekiedy zastępuje się je sucharkami. W składzie śląskiego specjału mogą znaleźć się rodzynki, ale równie dobrze suszone jabłka. Z całą pewnością jednak nie może zabraknąć maku!
Polecam.
Odsłon: 315
Polecam.
Odsłon: 315
Składniki
Namocz rodzynki i suszone wiśnie. Migdały sparz i obierz. Kilka odłóż do dekoracji. Resztę posiekaj wraz z orzechami włoskimi.
Wsyp mak do rondelka i zalej 750 ml mleka. Zagotuj, co jakiś czas mieszając. Ugotuj mak na wolnym ogniu do miękkości. Dodaj wszystkie bakalie, 3 łyżki miodu i masło oraz ziarenka z laski wanilii. Cały czas mieszając, gotuj jeszcze przez kilkanaście minut na wolnym ogniu – do uzyskania dość gęstej, ale wciąż płynnej masy.
Podgrzej resztę mleka z łyżką miodu. Podziel pieczywo na dość duże kawałki. Przygotuj 4-5 szklanych pucharków lub salaterek. Namocz przez krótką chwilę kawałek bułki w ciepłym mleku i wyłóż nią dno naczynia. Na pieczywo wyłóż warstwę maku, a następnie kolejną warstwę namoczonego w mleku pieczywa. Układaj warstwami pieczywo i mak do wyczerpania masy makowej.
Makówki w salaterkach przechowuj w lodówce. Przed podaniem udekoruj migdałami i wiórkami kokosowymi.