Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z każdym kęsem tego dania człowiek czuje się coraz zdrowszy. :D Z dodatkiem świeżej kajzerki lub bagietki mamy niebanalną propozycję na obiad.
naczynie żaroodporne
...na powitanie lata. Polecam.
Odsłon: 945
Polecam.
Odsłon: 676
To co najlepszego w lipcu.
Odsłon: 55
...na powitanie lata. Polecam.
Odsłon: 945
Polecam.
Odsłon: 676
To co najlepszego w lipcu.
Odsłon: 55
Składniki
Makrele umyć, osuszyć. Cytrynę wyszorować. Cebulę, czosnek obrać. Cytrynę, cebulę i czosnek pokroić na plastry. Makrele wysmarować olejem, posypać solą. Makrele obłożyć cytryną, cebulą oraz czosnkiem i odstawić do lodówki na ok 2 godziny.
Seler umyć. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Selera pokroić w kostkę, odkroić listki, które zostawić do dekoracji. Naczynie wysmarować masłem. Wsypać do niego selera. Pomidora pokroić w kostkę i odstawić na chwilkę do miseczki. Selera piec przez 5 minut w temperaturze 200°C na góra-dół.
Po podpieczeniu selera wyjąć naczynie z piekarnika. Z ryby zdjąć cytrynę. Makrele ułożyć na selerze. Piec przez 20 minut w temperaturze 200°C na góra-dół pod przykryciem. Po 20 minutach obsypać makrele pomidorami i piec przez kolejne 20 minut. Podawać z pieczywem. Smacznego! :)