Do góry

Dania główne Przepis na:

Małże w winie

Małże w winie

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 118

Dodano:

Odsłon: 552

Małże w winie na maśle z pietruszką, to lekkie danie uważane za afrodyzjak. Przygotowanie jest banalnie proste, zajmuje niewiele czasu, a smak OBŁĘDNY!

Składniki

  • Małże / Omułki jadalne 1 kg
  • Pietruszka natka
  • Wino białe 120 ml (użyłam hiszpańskie półwytrawne)
  • Pieprz do smaku
  • Sól do smaku
  • Masło ok. 2 łyżki
  • Cebula biała
  • Czosnek ząbek
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Małże oczyść, umyj pod bieżącą wodą. Otwarte małże sprawdź czy są żywe (stukając nimi o blat) – jeśli się nie zamkną – wyrzuć.

  2. W dużym garnku, na rozpuszczonym maśle zeszklij posiekaną w kostkę cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.

  3. Zalej winem i doprowadź do wrzenia.

  4. Wrzuć małże. Posól i popierz do smaku. Posyp posiekaną połową natki pietruszki. Przykryj pokrywką i gotuj ok. 6-7 minut.

  5. Od czasu do czasu potrząśnij garnkiem.

  6. Małże przełóż do miski wraz z powstałym sosem. Posyp pozostałą siekaną pietruszką.

  7. Podawaj z zapieczoną bagietką posmarowaną masłem czosnkowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń