Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nazwę potrawy przetłumaczyłam dosyc dowolnie, jest to niezwykle popularne w Niemczech danie - matiasy z sosem z bardzo gęstej, kwaśnej śmietany z dodatkami i ziemniaki. O tej porze roku istnieje jedyna możliwośc użycia do tego dania prawdziwych matiasów i młodych ziemniaków. „Prawdziwy” matias bez zalewy dostępny jest tylko od końca maja do lipca. Dzięki specjalnemu procesowi produkcji matjas nie jest surową, ale częściowo sfermentowaną enzymem rybą. Poza sezonem i kiedy nie mamy możliwości zdobycia prawdziwych filetów matiasa, można użyć matiasa w zalewie (à la matias)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5453
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 962
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11897
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5097
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1388
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5453
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 962
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11897
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5097
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1388
Składniki
Wlac sok jablkowy do rondelka, zredukowac na duzym ogniu do ok. 3 lyzek i odstawic do ostygniecia.. Ogórka przekroic wzdluz na pól i wyskrobac nasiona, nastepnie pokroic w cienkie plasterki. Jabłko, szalotki i korniszony drobno pokroic, dymke pokroic w cienkie pierscienie. Podsmazyc szalotki na klarowanym masle lub oliwie z oliwek, dodac troche cukru i smazyc na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Smietane przelozyc do miski i wymieszac ze zredukowanym sokiem jablkowym. Dodac wszystkie przygotowane skladniki i wymieszac ze smietana. Sos doprawic zalewa z korniszonów, sola, pieprzem i odrobina cukru.
Mlode ziemniaki dokladnie wyszorowac i najlepiej ugotowac je dzien wczesniej i ostudzic - przed smazeniem powinny byc dobrze schlodzone. Podgrzac maslo klarowane na patelni i smazyc ziemniaki na umiarkowanym ogniu przez ok. 10 minut, az uzyskaja zloty kolor. Doprawic odrobina soli i pieprzu i na koniec wymieszac z posiekana natka pietruszki.
Dobrze schlodzone (najlepiej w kostkach lodu) filety sledziowe ulozyc na talerzu i podac z sosem i smazonymi ziemniakami.