Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Medaliony wieprzowe w sosie grzybowym, to wykwintne danie, a do tego bardzo sycące. Idealny moment, aby wykorzystać grzyby, które sam zebrałeś w lesie, ale spokojnie można zastąpić je również pieczarkami, bo skarbem tego dania jest polędwica wieprzowa, która w odpowiedni sposób przygotowana, skrada serca wszystkich domowników!
Patelnia, deska do krojenia, nóż
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1249
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 42
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1278
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 215
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1249
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 42
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1278
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 215
Składniki
Przygotowanie mięsa. Pokrój mięso na medaliony (większe kawałki mięsa ok. 2 cm i dość grube). Mięso posolić, popieprzyć i posypać mąką. Wymieszać dobrze mięso z mąką.
Smażenie mięsa. Na większej patelni przygotuj olej, na którym będziesz smażyć kotlety. Gdy olej będzie już skwierczeć, przełóż na patelnię medaliony i smaż z każdej strony ok. 5 minut do złocistego koloru, a następnie odłóż na talerz.
Smażenie warzyw. Pokrój pieczarki na plastry, a cebulkę na piórka. Na tej samej patelni rozpuść 2 solidne łyżki masła i smaż na średnim ogniu przez ok. 5-8 minut. W zależności od tego, jakich grzybów użyjesz, ten czas może się nieco wydłużyć.
Gdy cebulka już się zeszkli, a grzyby zmiękną, dodaj do nich odłożone wcześniej podsmażone medaliony. Podsmażaj dodatkowe kilka minut po przykryciem. W tym czasie posiekaj na drobno czosnek i w ostatnich minutach smażenia dodaj go do polędwiczek, a całość wymieszaj. Możesz dolać ok. 1/2 szklanki wody lub bulionu warzywnego, aby polędwiczki się dobrze poddusiły i podsmażaj, aż do lekkiego wyparowania. Gdy mięso i grzyby puszczą sok, dodaj łyżkę mąki i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem oraz dodaj łyżkę musztardy i tymianek (najlepiej świeży). Co jakiś czas sprawdzaj, czy wieprzowina jest już odpowiednio soczysta i dobrze podsmażona.
Na sam koniec dodaj śmietanki 18% lub kremówki, jeżeli wolisz, aby sos był słodszy i podgrzewaj, aż śmietanka się zagotuje. Sprawdź, czy jest dobrze doprawiona, a w razie konieczności dorzuć jeszcze odrobinę rozmarynu i przypraw.