Do góry

Dania główne Przepis na:

Meksykański kociołek.

Meksykański kociołek.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1504 Ocena: 20186

Dodano:

Odsłon: 11136

Duszony filet z kurczaka w paprykach, pieczarkach, marchewce i cebuli z dodatkiem czerwonej fasoli.

Składniki

  • Filet z kurczaka 2 szt. (całe)
  • papryki czerwone słodkie 2 szt.
  • papryczka jalapeno 1 szt.
  • papryczka chili 1 szt.
  • cebula 1 szt
  • czerwona fasola 15 dag
  • olej 3 łyżki
  • por część jasna
  • marchew 1 szt.
  • korzeń pietruszki 1 szt.
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • pieczarki 50 dag
  • kumin do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • czerwona papryka słodka mielona 1 łyżka
  • liść laurowy 3 szt.
  • ziele angielskie 8 szt.
  • natka pietruszki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fasolę moczymy około 2 godzin, po wymoczeniu gotujemy do jej miękkości, studzimy i odcedzamy. W między czasie w garnku z 3 łyżkami oleju podsmażamy pokrojone w kostkę mięso z fileta kurczaka. Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojoną w pół plastry cebulę z porem i pokrojone w plastry pieczarki, liście laurowe i ziele angielskie, wszystko smażymy, kilkakrotnie mieszając. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i korzeń pietruszki, mieszamy i smażymy dalej. Wody nie dolewamy gdyż warzywa puszczą swój sok.

  2. Gdy warzywa puszczą sok dodajemy łyżkę pasty rosołowej i pokrojone w kawałki papryki. Gotujemy dalej nadal mieszamy wszystkie składniki. Po kilkunastu minutach gotowaniu dodajemy natkę pietruszki, doprawiamy całość do smaku wszystkimi suchymi przyprawami podanymi w przepisie. Na koniec dodajemy ugotowaną czerwoną fasolę, mieszamy wszystkie składniki i dusimy jeszcze 10 minut. Ugotowany paprykarz, że tak go nazwę podajemy na gorąco z pieczywem lub z ugotowanym ryżem.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń