Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nasza ulubiona zapiekanka, z włoskim rodowodem. Na niską foremkę o wymiarach 35×22 cm (albo mniejszą, ale wyższą).
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 25
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 25
Składniki
Bakłażany pokrój w poprzeczne plastry o grubości 0,5-1 cm, ułóż na tacy i posyp solą. Pozostaw na 30-40 minut. Możesz obrać je ze skórki, jeśli chcesz. Solenie powoduje wyciekanie soku wraz z gorzkimi substancjami. Pozbawione części wody, wchłaniają mniej tłuszczu podczas smażenia.
Pomidory, najlepiej mięsiste, sparz wrzątkiem, obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski i przypraw lekko solą i pieprzem. Bazylię pokrój w paski, a kulki mozzarelli w cienkie plasterki.
Plastry bakłażana opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz ściereczką, dokładnie wyciskając z nich wodę. Kolejno smaż na mocno rozgrzanej oliwie, aż się przyrumienią z obu stron. Gdy zdejmujesz plasterki z patelni, bakłażany muszą być bardzo miękkie. Nadmiar tłuszczu odsącz na papierowym ręczniku. Mam wrażenie, że bakłażany smażone na patelni grillowej wypijają znacznie mniej tłuszczu. Ale może to tylko złudzenie?
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Posmaruj naczynie żaroodporne masłem, wlej kilka łyżek posiekanych pomidorów. Ułóż warstwę bakłażana, część pomidorów, bazylii i plasterki mozzarelli, ponownie bakłażana, pomidory, bazylię i mozzarellę. Na wierzchu powinny się znaleźć bakłażany.
Teraz przepis oferuje dwa rozwiązania. Ubij widelcem jajka, wymieszaj z resztą bazylii i parmezanem, rozlej na potrawie. Połóż resztę pomidorów. Jeśli nie chcesz użyć jajek, pokrój dodatkową kulkę mozzarelli i plasterki ułóż na bakłażanach, uzupełnij resztą pomidorów i bazylią, całość posyp jeszcze parmezanem.
Zapiekaj przez 15 minut w 200 stopniach, a następnie zmniejsz nieco temperaturę i pozostaw w piekarniku jeszcze przez kwadrans. Podaj na ciepło. Smacznego!