Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękka karkówka, podsmażona, pieczona, a na końcu duszona w aromatycznym sosie to przepis na przepyszny, mięsny obiad dla całej rodziny. Mięso wręcz rozpływa się w ustach, jest aromatyczne, wilgotne i idealnie doprawione.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 79
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 744
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2846
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 79
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 744
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2846
Składniki
Mięso umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój je w dość grube kotlety.
W małej misce wymieszaj sól, pieprz, paprykę, czosnek i szałwię. Obficie posyp przyprawami mięso i natrzyj je nimi.
Boczek pokrój w małą kostkę i podsmaż go na patelni aż wytopi się cały tłuszcz. Skwarki zdejmij, a na smalcu obsmaż karkówkę ze wszystkich stron, przez ok. 5-6 minut. Zdejmij i przełóż mięso do naczynia żaroodpornego.
Cebulę pokrój w cienkie piórka i rozłóż ją na wierzchu mięsa.
Naczynie żaroodporne przykryj folią aluminiową i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez godzinę.
Na patelnię po smażeniu mięsa wlej bulion i mąkę w małych porcjach, cały czas mieszając, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj ziele angielskie. Mieszanka powinna trochę zgęstnieć – jeśli będzie zbyt gęsta, dolej trochę wody.
Gotuj sos przez ok. 10 minut, a następnie zalej płynem karkówkę w naczyniu żaroodpornym. Kontynuuj pieczenie pod przykryciem przez kolejne 60-120 minut, aż całość będzie miękka.
Miękką karkówkę podawaj z dodatkiem skrobiowym i lekką surówką, polaną odrobiną sosu z naczynia żaroodpornego.
Przechowuj mięso w lodówce i zużyj w ciągu 2 dni.