Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był w barach mlecznych. W renomowanych restauracjach występował z mięsa wołowego. W jednej i drugiej wersji smakował wybornie :) Podany z tłuczonymi ziemniaczkami i ćwikłą z chrzanem stanowił smakowite trio :)
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 378
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 727
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 327
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 378
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 727
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 327
Składniki
Bułkę na moczyć w zimnej wodzie do napęcznienia. Do mięsa wbić jajko, dodać odciśniętą bułkę i przyprawy, wyrabiać na pulchną masę. W trakcie wyrabiania dodać zimną wodę. Mięso po wyrobieniu powinno być pulchne. Odstawić na pół godziny/godzinę w temperaturze pokojowej.
W tym czasie obrać cebulę, pokroić w półplasterki. Na głębokiej i szerokiej patelni rozgrzać olej (ma przykryć dno ) Wrzucić cebulę, chwile podsmażać, posypać odrobiną soli i szczyptą cukru, przykryć pokrywką i chwilę dusić na małym ogniu do zwiotczenia i puszczenia soków. Odstawić z ognia.
Na drugiej patelni rozgrzać olej, też powinien zakryć dno. Z mięsa formować okrągłe, płaskie placuszki, obtoczyć w mące. Nakładać na rozgrzany olej, smażyć z dwóch stron na dobrze złoty kolor. Obsmażone befsztyki układać na cebuli, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu jeszcze 5-8 minut.
Gotowe befsztyki wyłożyć na talerz, na wierzch ułożyć porcje cebuli. Podawać z ziemniakami puree i ulubioną surówką.