Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był w barach mlecznych. W renomowanych restauracjach występował z mięsa wołowego. W jednej i drugiej wersji smakował wybornie :) Podany z tłuczonymi ziemniaczkami i ćwikłą z chrzanem stanowił smakowite trio :)
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 50
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 283
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 392
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3348
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3718
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 50
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 283
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 392
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3348
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3718
Składniki
Bułkę na moczyć w zimnej wodzie do napęcznienia. Do mięsa wbić jajko, dodać odciśniętą bułkę i przyprawy, wyrabiać na pulchną masę. W trakcie wyrabiania dodać zimną wodę. Mięso po wyrobieniu powinno być pulchne. Odstawić na pół godziny/godzinę w temperaturze pokojowej.
W tym czasie obrać cebulę, pokroić w półplasterki. Na głębokiej i szerokiej patelni rozgrzać olej (ma przykryć dno ) Wrzucić cebulę, chwile podsmażać, posypać odrobiną soli i szczyptą cukru, przykryć pokrywką i chwilę dusić na małym ogniu do zwiotczenia i puszczenia soków. Odstawić z ognia.
Na drugiej patelni rozgrzać olej, też powinien zakryć dno. Z mięsa formować okrągłe, płaskie placuszki, obtoczyć w mące. Nakładać na rozgrzany olej, smażyć z dwóch stron na dobrze złoty kolor. Obsmażone befsztyki układać na cebuli, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu jeszcze 5-8 minut.
Gotowe befsztyki wyłożyć na talerz, na wierzch ułożyć porcje cebuli. Podawać z ziemniakami puree i ulubioną surówką.