Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone drobiowe barbecue

Mielone drobiowe barbecue

Autor:

Przepisów i artykułów: 972 Ocena: 26423

Dodano:

Odsłon: 29655

Dziś poniosła mnie fantazja, ale efekt był wyśmienity. Nasz obiad był prawdziwą grą smaków i aromatów. Przygotowałam kotlety mielone z indyka o wyrazistej nucie barbecue, papryki oraz słodkim środkiem, w którym skryła się suszona śliwka. To finezyjne połączenie z pewnością nie raz zagości w naszym menu. Mielone świetnie smakują w towarzystwie surówki lub jako podstawa domowych hamburgerów.

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 cebula biała
  • 2 małe jajka
  • 2 spore łyżki sosu barbecue
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 kajzerka
  • mleko (do namoczenia bułki)
  • 1 duża szczypta pieprzu cayenne
  • mąka (do panierki)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • + suszone śliwki (opcjonalnie)
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Mielone drobiowe barbecue

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w kostkę, rumienimy ją delikatnie na oleju i studzimy. Do zmielonego mięsa dodajemy namoczoną w mleku kajzerkę, ostudzoną cebulkę, jajka, słodką paprykę, czosnek oraz sos barbeue. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz pierzem cayenne.

  2. Porcje powstałej masy nabieramy w dłonie i formujemy kotlety. Dla wzbogacenia smaku i dodania im słodyczy, możemy do środka dodać sparzoną wrzątkiem suszoną śliwkę. Uformowane kotleciki obtaczamy w mące.

  3. Kotlety smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym i odsączamy je z nadmiaru tłuszczu.

  4. Kotlety świetnie sprawdzą się jako danie główne lub podstawa domowych hamburgerów.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń