Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone mięsko w wolnowarze

Mielone mięsko w wolnowarze

Autor:

Przepisów i artykułów: 99 Ocena: 410

Dodano:

Odsłon: 128

Smaczny gęsty sos. do ryżu, makaronu jak i na kanapki

Składniki

  • 500g mięsa mielonego (u mnie boczku)
  • 150 g soczewicy
  • 3-4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Por
  • 1-2 papryczki chili
  • pieprz
  • bazylia
  • słoiczek koncentratu pomidorowego.
  • Puszka pomidorów
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Soczewicę zalać wrzącą wodą dzień wcześniej.

  2. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić na pół talarki.


    Do wolnowaru włożyć mięso mielone, marchew, pietruszkę, por, odsączoną soczewicę, pomidory z puszki łyżkę koncentratu pomidorowego. Doprawić do smaku bazylią, pieprzem oraz chili.

    Wolnowar ustawić na wysoki ogień na ok 4-5 godzin.

    W trakcie gotowania należy sprawdzić czy gęstość nam odpowiada i dodawać koncentrat pomidorowy.

    Podawać np z ryżem

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń