Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety mielone w sosie pomidorowym. Smaczny i niedrogi obiad. Do sosu dodałam trochę śmietanki. Bardzo lubię mielone i robię je w różnych wersjach. Mielone duszone w sosie są miękkie i delikatne. Dla mnie to obiad idealny.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 471
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2783
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 918
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1667
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14503
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 471
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2783
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 918
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1667
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14503
Składniki
Bułkę namoczyć w wodzie, lub mleku. Mięso przełożyć do miski. Najlepiej zmielić samemu, jeśli macie taką możliwość. Do mięsa dodać jajko, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Sól polecam dodać według swojego gustu. Ja dodałam pół łyżeczki, ale później jeszcze trochę dosoliłam. Bułkę odcisnąć i również dodać do miski z mięsem. Wszystko razem wymieszać łyżką, a później dłonią.
Formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety przez kilka minut z obu stron, żeby się przyrumieniły. Następnie przełożyć na talerz.
Na tej samej patelni rozgrzać trochę oleju. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć, następnie dodać drobno pokrojony czosnek. Smażyć jeszcze kilka sekund, żeby czosnek się nie przypalił. Wlać passatę i wodę. Wymieszać. Dodać śmietankę, ponownie wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i bazylią. Do sosu włożyć wcześniej podsmażone kotlety. Przykryć patelnię i dusić 20-25 minut. Pod koniec duszenia wsypać koperek.