Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cześć cześć to znowu ja życzę wam miłego dnia. Przedstawiam dziś na obiad kolejny mój pomysł na mielone, może wam się spodoba nie ma tu nic z czego nie można by było ich wykonać no chyba że ktoś nie lubi cukinii. Dobrze już wiecie że lubię różne kombinacje a przede wszystkim jak się uda i jest pysznie a zapewniam wam że kotlety wyszły przepyszne.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2335
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3483
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4236
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74209
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 579
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2335
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3483
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4236
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74209
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 579
Składniki
Do salaterki włożyć bułkę kajzerkę i zalać ją wodą gazowaną aby namiękła. Gdy bułka wchłonie w siebie całą wodę wtedy do miski przełożyć mięso mielone z indyka, dodać jajka, bułkę tartą, sól, pieprz, cukinię umytą i startą na tarce jarzynowej oraz bułkę namoczoną w wodzie gazowanej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać za pomocą rąk na jednolitą masę.
Gdy masa jest już wymieszana ( powinna być luźna, rzadka aby wyszły smaczne kotlety ). Na patelnię dużą wlać oleju aby zakryło dno patelni może być trochę więcej i za pomocą mokrych rąk formować kotlety układać na patelni i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Po mimo że farsz na kotlety jest luźny kotlety bardzo dobrze się smażą nie rozpadają się.
Następnym krokiem jest wlanie przegotowanej letniej wody do garnka, wsypać pół łyżeczki przyprawy z solą np. Vegeta ( i nie piszcie mi że nie używacie Vegety czy ziarenek smaku bo w to nie uwierzę ). Do garnka z przygotowaną wodą poukładać kotlety już usmażone ( mi z tego przepisu wyszło osiemnaście kotletów ) i dusić je pod przykryciem przez dziesięć minut na wolnym ogniu co raz podrzucając garnkiem ku górze aby kotlety z dołu znalazły się na górze i odwrotnie.
Tak przygotowane soczyste kotlety podałam z ziemniakami posypanymi koperkiem oraz polanymi lekko sosem z kotletów oraz obowiązkowo u mnie sałata na słodko kwaśno ze śmietaną. Kotlety wyszły tak soczyste że aż rozpływały się w ustach. A już nie wspomnę jak szybko znikają. Jeśli wam pozostanie kilka sztuk to można zjeść np. na kolację z kanapkami i pomidorem, my uwielbiamy kotlety mielone na kanapki.