Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone z czerwoną papryką

Mielone z czerwoną papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 565 Ocena: 4389

Dodano:

Odsłon: 1395

Pyszne mielone z dodatkiem dużych kawałków czerwonej papryki i drobno siekanego chili, lekko podduszone w sosie pomidorowym serwowane z ziemniakami i koperkiem.

Składniki

  • mięso mielone /z łopatki/ 80 dag
  • papryka czerwona 1 szt
  • papryczka chili kawałek
  • jajko 1 szt
  • bułka tarta 4 łyżki
  • bulion warzywny 1 szklanka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • mielona papryka do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • sos:
  • bulion 2 szklanki
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Mielone z czerwoną papryką

Przygotowanie

  1. Bułkę tartą zalewamy ciepłym bulionem - bulionu dodajemy partiami tyle ile "wciągnie" bułka. Odstawiamy na kwadrans. Dodajemy mięso mielone, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, drobno posiekane chili /w ilości według uznania/, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką i czosnkiem granulowanym. Dokładnie wyrabiamy. Z masy mięsnej formujemy pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanym a patelni oleju.

  2. Kiedy mielone będą już rumiane z obu stron przekładamy je do rondelka, zalewamy bulionem zmieszanym z koncentratem i gotujemy na małym ogniu ok. 20 min. /Jeśli wolimy gęsty sos możemy go zagęścić mąką lub śmietaną/.
    Mielone podajemy z ziemniakami polanymi sosem i posypanymi koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń