Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone z gotowanej wołowiny

Mielone z gotowanej wołowiny

Autor:

Przepisów i artykułów: 921 Ocena: 18718

Dodano:

Odsłon: 2371

Przepis na najsmaczniejsze mielone z franciszkańskiej kuchni.

Składniki

  • szponder wołowy lub inny tłustawy kawałek 1 kg
  • Liść laurowy, zele angielskie, cebula, marchew, pietruszka
  • Cebula
  • Pieprz, sól, majeranek, czosnek suszony
  • Jajo kurze, bułka tarta
  • Olej rzepakowy do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Mielone z gotowanej wołowiny

Przygotowanie

  1. Mięso trzeba ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody. Można dodać ziele liść i warzywa bulionowe. Wywar można wykorzystać później jako bazę zupy. Niektórzy używają wołowiny z rosołu- jest mniej aromatyczna, ale też się nadaje.

  2. Na patelni lekko zrumieniłam cebulę pokrojona w kosteczkę. Dodałam zmieloną na małym oczku wołowinę i przyprawy. Podsmażałam mieszając do lekkiego przyrumienienia i dobrego połączenia smaku.

  3. Do słodzonej masy dodaje się jeszcze jajo i bułkę tartą, wyrabia się ją i formuje kotlety.

  4. Kotleciki obtacza się jeszcze w bułce tartej i smaży na średnio mniejszym ogniu do zrumienienia, są obłędnie smaczne!

  5. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 31 października Apetyczny pomysł.Czasem gotuję bulion na mięsach mieszanych, które niekiedy nie znajdują amatorów.Z drobiowego robię galarciki ale na gotowaną wołowinę nie miałam pomysłu. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 29 października Pyszne kotleciki,wolę z gotowanego mięsa jak surowego:) Odpowiedzi: 17 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 28 października Ten przepis przypomniał mi czasy młodości. Kiedy mięso było na kartki, w tym wołowina z kością, którą trzeba było wykupić, albo zmarnować kartki, wymyśliłam taki przepis na kotlety, albo klopsiki, do których dorabiałam sos pomidorowy lub grzybowy.Pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń