Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone z marchewką i porem

Mielone z marchewką i porem

Autor:

Przepisów i artykułów: 581 Ocena: 4540

Dodano:

Odsłon: 266

Pyszne mielone z marchewką i porem,doprawione delikatnie na pikantnie w sosie z cebulą i...marchewką:) A wszystko podane z ziemniakami i buraczkami:)

Składniki

  • mięso mielone wieprzowe 50 dag
  • por /biała część/ 1 szt
  • cebula 1 szt
  • marchew 2 szt
  • jajko 1 szt
  • bułka tarta 2 łyżki płaskie
  • letnia woda /do mielonych/3-4 łyżki
  • kostka mięsna 1 szt
  • harissa do smaku
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Mielone z marchewką i porem

Przygotowanie

  1. Bułkę tartą zalewamy wodą /3-4 łyżki/ i odstawiamy. Marchew /1 szt/ oczyszczamy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Por oczyszczamy i drobno siekamy. Warzywa dodajemy do bułki tartej. Dodajemy też jajko i mięso mielone, doprawiamy do smaku i dokładnie wyrabiamy. Formujemy pulpety i obsmażamy na rumiano na rozgrzanym na patelni oleju.
    Drugą marchew oczyszczamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i razem z marchwią dodajemy na patelnię do zrumienionych mielonych.Podsmażamy 2-3 min a potem wlewamy kostkę mięsną rozmieszaną w 200 ml gorącej wody. Dusimy bez przykrycia /na małym ogniu/ do czasu aż marchew zmięknie a sos zgęstnieje.
    Podajemy z ziemniakami lub kaszą. Dodatkowo podałam buraczki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń