Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety mielone to – w wielu domach – jedno z najczęściej przyrządzanych dań obiadowych. Są soczyste, aromatyczne, po prostu pyszne. Nawet one jednak mogą się przejeść. Jak uniknąć monotonii w kuchni? Wzbogacaj klasyczny przepis o rozmaite dodatki. Na pewno zachwycą cię mielone z mozzarellą
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52518
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52518
Składniki
Namocz bułkę pszenną w mleku. Pozostaw na co najmniej kwadrans. Odcedź z nadmiaru mleka.
Zetrzyj mozzarellę na grubych oczkach tarki.
Zmiel mięso maszynką przez sitko o średnich oczkach.
Posiekaj drobno obrane ząbki czosnku i natkę pietruszki.
Połącz w misce bułkę, mięso, mozzarellę, natkę pietruszki i czosnek. Dodaj jedno jajko, majeranek, słodką paprykę i kminek. Wyrób wszystkie składniki dłonią na jednolitą masę. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
Uformuj z masy mięsnej kilka kotletów. Obtocz je w roztrzepanym jajku (połącz je z 2-3 łyżkami mleka, które pozostało z namaczania bułki), a następnie w bułce tartej.
Usmaż kotlety na rozgrzanym oleju – 2-3 minuty po każdej ze stron. Gotowe odkładaj na arkusz ręcznika papierowego, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Mielone z mozzarellą możesz podać z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Nie zapomnij wzbogacić dania o porcję świeżych warzyw!