Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone z piersi gęsi i kaczki, do tego pieczeń.

Mielone z piersi gęsi i kaczki, do tego pieczeń.

Autor:

Przepisów i artykułów: 700 Ocena: 4459

Dodano:

Odsłon: 316

Witam serdecznie jak już wiecie z opisów na moim blogu mam swoje gęsi, kaczki i kury. Dlatego dziś podam wam przepis na kotlety mielone podduszane oraz pieczeń która wyszła przepyszna. Może nie wygląda zachęcająco ponieważ mięso kacze jest ciemne i dlatego kotlety też nie wyglądają tak jak z mięsa wieprzowego. Ale serdecznie polecam smak jest rewelacyjny a zwłaszcza z dużą ilością czosnku.

Składniki

  • 1 kg piersi kaczki,
  • 950 g piersi gęsi,
  • 10 łyżek bułki tartej,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżka drobnej soli,
  • 0,5 łyżki pieprzu,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 2-3 łyżki oleju do kotletów.
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Mielone z piersi gęsi i kaczki, do tego pieczeń.

Przygotowanie

  1. Przygotować piersi z kaczki i gęsi razem ze skórami pokroić na kawałki takie aby zmieściły się do maszynki, przygotować również czosnek.

  2. Przygotowane mięso i czosnek zmielić maszynką z drobnym sitkiem, dodać do zmielonego mięsa jajka, sól, pieprz i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wyrobić ręką do połączenia się wszystkich składników.

  3. Do foremki 24,5 * 13 przełożyć część przygotowanego mięsa ( nie nakładać pełnej foremki ), będzie pyszna pieczeń na kanapki. Wstawić do zimnego piekarnika ustawić na 200 stopni i piec 1 godzinę i 20 minut, 10 minut przed końcem pieczenia piekarnik ustawić na 230 stopni.

  4. Na patelnię wlać olej 2 - 3 łyżki, formować kotlety i ułożyć na rozgrzanym oleju. Smażyć z obu stron na średnim ogniu na rumiany kolor.

  5. Do garnka wlać 3/4 przegotowanej wody, dodać suszoną włoszczyznę i poukładać usmażone kotlety. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut, co jakiś czas podrzucając do góry aby się nie przypaliły i przy okazji górna warstwa zamieni się z dolną warstwą.

  6. Upieczoną pieczeń pozostawić w piekarniku do wystygnięcia oraz do czasu aż wchłonie się tłuszcz w pieczeń.

  7. Obiad czyli mielone podałam z ziemniakami oraz surówką z chyli którą robiłam na zimę. https://swojskiejedzonko72.blogspot.com/2019/08/saatka-z-chili.html

  8. Zaś pieczeń będzie idealna na kanapki z dodatkiem masła i np. do tego ogórek kiszony.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń