Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Halloween, oszalałam i zrobiłam straszny, choć pyszny obiad dla 2 osób.
Danie robi się w kilka chwil. Wystarczy kilka składników i mamy pyszną pastę.
Odsłon: 36
Białostocki amant to bogate w smaku ciasto kakaowo-kawowe przełożone delikatn...
Odsłon: 20419
Przepis dnia
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i...
Odsłon: 368
Danie robi się w kilka chwil. Wystarczy kilka składników i mamy pyszną pastę.
Odsłon: 36
Białostocki amant to bogate w smaku ciasto kakaowo-kawowe przełożone delikatn...
Odsłon: 20419
Przepis dnia
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i...
Odsłon: 368
Składniki
Porcja dla 2 odważnych i żartobliwych osób. Rozmiar trumienki mięsnej 23 X 12 cm. Cebulę i czosnek siekamy. Bułkę przełamujemy na 4 części, zalewamy ciepłą wodą, dodajemy czosnek staropolski. Czekamy aż bułka namięknie. Mięso mieszamy z cebulą, czosnkiem, namoczoną bułką, listkami oregano i roztrzepanym jajkiem. Z tektury formujemy trumnę, owijamy ją srebrną folią. Środek foremni spód i boki wykładamy mięsem na grubość 1 cm. Mięso wkładamy do zamrażalnika na ok. 40-50 minut. Z tektury wycinamy paski na wysokość trumienki i owijamy je srebrną folią. Mięso wyjmujemy z zamrażalnika, paski układamy wzdłuż boków foremki od środka. Mięso po delikatnym odmrożeniu pieczemy w 190 C ok.50 minut. Po 30 minutach można nieco odlać wodę z środka foremki i wyjąć paski ze środka. Po 40 minutach gdy boki będą podpieczone, delikatnie rozcinamy w 2 miejscach boki foremki. Tak żeby podpiec boki z zewnątrz. Pod koniec można zwiększyć do 200 C i podpiec całość.
Makaron gotujemy do miękkości. Sos podgrzewamy z niewielką ilością wody. Gotową trumienkę wykładamy na duży półmisek. Do środka i na boki wykładamy sos pomidorowy. W trumience z części makaronu tworzymy szkielet. Podajemy z resztą makaronu.