Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawe i nietuzinkowe. Z powodzeniem zastąpi starą, dobrą pizzę.
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 488
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8914
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 488
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8914
Składniki
Drożdże ugniatamy z łyżką mąki, łyżką cukru i odrobiną ciepłego mleka. Musimy uzyskać rozczyn o konsystencji śmietany. Dwa rodzaje mąki, 1 jajko, żółtko, 2 łyżeczki oregano, sól i rozczyn ugniatamy razem. Dodajemy powoli mleko, tak długo aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Dodajemy roztopione masło i ugniatamy do całkowitego wchłonięcia przez ciasto. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Kurczaka oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Siekamy cebulę i pieczarki. Wrzucamy wszystko na suchą patelnię i dodajemy sos sojowy i całość bulionu. Dusimy na małym ogniu. Przyprawiamy pieprzem, oregano i tymiankiem. Dusimy do momentu aż cały płyn odparuje z patelni.
Ciasto dzielimy na 6 równych kul (ilość kul na 2 porcje). Każdą rozwałkowujemy na płasko. Pierwszą kulę kładziemy na blachę, na nią kładziemy dwie następne kule rozcięte na środku na 8 części. Wywijamy rozcięte części na zewnątrz ciasta tworząc kwiat. Do środka kładziemy farsz. Bełtamy jajko i smarujemy brzegi ciasta. To co pozostanie wylewamy na farsz. Pieczemy w temp. 200 stopni na złoty kolor.
Po upieczeniu posypujemy farsz ziarnami słonecznika i posiekanym szczypiorkiem.