Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawe i nietuzinkowe. Z powodzeniem zastąpi starą, dobrą pizzę.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 333
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2759
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 895
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1652
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14447
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 333
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2759
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 895
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1652
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14447
Składniki
Drożdże ugniatamy z łyżką mąki, łyżką cukru i odrobiną ciepłego mleka. Musimy uzyskać rozczyn o konsystencji śmietany. Dwa rodzaje mąki, 1 jajko, żółtko, 2 łyżeczki oregano, sól i rozczyn ugniatamy razem. Dodajemy powoli mleko, tak długo aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Dodajemy roztopione masło i ugniatamy do całkowitego wchłonięcia przez ciasto. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Kurczaka oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Siekamy cebulę i pieczarki. Wrzucamy wszystko na suchą patelnię i dodajemy sos sojowy i całość bulionu. Dusimy na małym ogniu. Przyprawiamy pieprzem, oregano i tymiankiem. Dusimy do momentu aż cały płyn odparuje z patelni.
Ciasto dzielimy na 6 równych kul (ilość kul na 2 porcje). Każdą rozwałkowujemy na płasko. Pierwszą kulę kładziemy na blachę, na nią kładziemy dwie następne kule rozcięte na środku na 8 części. Wywijamy rozcięte części na zewnątrz ciasta tworząc kwiat. Do środka kładziemy farsz. Bełtamy jajko i smarujemy brzegi ciasta. To co pozostanie wylewamy na farsz. Pieczemy w temp. 200 stopni na złoty kolor.
Po upieczeniu posypujemy farsz ziarnami słonecznika i posiekanym szczypiorkiem.