Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięsny keks można jeść na ciepło, z sosem, dobrze smakuje też na zimno, na kromce chleba. Robi się go szybko (nie licząc czasu pieczenia), a i w lodówce może posiedzieć kilka dni, nie tracąc na wartości.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 205
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 205
Składniki
Kalafior obgotować w osolonej wodzie, uważając by się zbyt nie rozgotował. Czosnek obrać, paprykę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, zrumienić czosnek, a następnie podsmażyć paprykę.
W misce wymieszać mięso mielone, paprykę, jajka, tymianek i musztardę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy masa z mięsa jest zbyt rzadka dosypać bułki tartej. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Podłużna formę (moja miała wymiany 10cm x 30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, tak by wystawał poza jej brzegi. Na dno formy wyłożyć cienką warstwę mięsa, na niej układać różyczki kalafiora, a następnie dokładnie wypełnić pozostałą częścią mięsnej masy. Wierzch keksu wyrównać i ułożyć na nim plasterki boczku.
Przykryć papierem do pieczenia. Keks wsadzić do piekarnika nagrzanego na 200st, na 40-50min. Po 20min pieczenia Ściągnąć z góry papier do pieczenia i włączyć termoobieg. Po wyjęciu z piekarnika zostawić keks do wystygnięcia. Podawać pokrojony w grube plastry.