Do góry

Dania główne Przepis na:

Mięso słodko-kwaśne z bambusem

Mięso słodko-kwaśne z bambusem

Autor:

Przepisów i artykułów: 955 Ocena: 17946

Dodano:

Odsłon: 3150

Kuchnia chińska

Składniki

  • 600 g wieprzowiny ( u mnie schab )
  • 200 g grzybów mun
  • puszka pędów bambusa
  • 4 pory
  • 200 ml bulionu
  • 8 łyżek octu chińskiego
  • 4 łyżki cukru
  • 8 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki oleju sojowego
  • pieprz
  • sól
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Mięso słodko-kwaśne z bambusem

Przygotowanie

  1. Mięso umyłem, osuszyłem, pokroiłem w paski. Grzyby gotowałem 15 minut w dużej ilości wody, osączyłem, pokroiłem w wąskie paseczki. Pędy bambusa osączyłem z zalewy, pokroiłem w paski. Pory dokładnie oczyściłem, umyłem ( odciąłem zielone końce ) i również pokroiłem w paski.

    W woku rozgrzałem olej, przesmażyłem mięso, wyjąłem z woka. Na tym samym tłuszczu przesmażyłem pędy bambusa, pory i grzyby. Doprawiłem sosem sojowym, cukrem, octem, świeżo mielonym pieprzem i solą.


  2. Wlałem bulion, podgrzewałem 2 minuty, dodałem mięso. Przewałem następne 3 minuty. Mąkę kukurydzianą rozrobiłem niewielką ilością wody, wlałem do mięsa i warzyw z grzybami, dokładnie wymieszałem. Doprowadziłem do wrzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń