Do góry

Dania główne Przepis na:

Mięso z chrząstką w formie kotleta.

Mięso z chrząstką w formie kotleta.

Autor:

Przepisów i artykułów: 531 Ocena: 2918

Dodano:

Odsłon: 100

Witajcie nie macie pomysłu na mięso z chrząstką a znudziło wam się je robić tylko w sosie ? Podam wam dziś przepis na wykorzystanie tego właśnie mięsa. Dziś jest niedziela u każdego za pewne jest rosół ja jak zwykle odmieniec ale u nas na trzy osoby dwa dania się nie opłaca bo i tak by nie zjedli a wyrzucać jedzenia szkoda.

Składniki

  • 600 g mięsa z chrząstką,
  • 3 jajka,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • olej lub smalec do smażenia.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Mięso z chrząstką w formie kotleta.

Przygotowanie

  1. Przygotować mięso z chrząstką, oczyścić z chrząstki i ścięgien, umyć osuszyć na durszlaku. Osuszone mięso z nadmiaru wody ubić jak kotlety tłuczkiem do kotletów ( ja robię to przez woreczek wtedy mięso nie rozpryskuje się ).

  2. Gdy mamy już zbite mięso tłuczkiem do kotletów każdy kawałek mięsa posolić i ułożyć na talerzu. Przygotować jajka roztrzepać je widelcem dodając szczyptę przyprawy z solą np. Vegeta, oraz przygotować bułkę tartą.

  3. Gotowe kawałki mięsa maczać z obu stron w roztrzepanym jajku następnie w tartej bułce.

  4. Na patelnię wlać olej lub roztopić smalec, układać przygotowane w jajku i bułce plastry mięsa i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone układać na talerzu.

  5. Takie kotlety z mięsa z chrząstką podała z młodymi ziemniakami i koperkiem okraszone tłuszczem z kotletów oraz surówka z kiszonej kapusty a do popicia zimna maślanka prosto z lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń