Do góry

Dania główne Przepis na:

Mięso z szynki pieczone w plastrach we francuskiej marynacie

Mięso z szynki pieczone w plastrach we francuskiej marynacie

Autor:

Przepisów i artykułów: 472 Ocena: 10495

Dodano:

Odsłon: 15637

Francuskiej marynaty można użyć do każdego innego rodzaju mięsa, np. łopatki czy karkówki. Ja wybrałam nieco chudszą szynkę.

Składniki

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 300g pieczarek
  • ...
  • Marynata:
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 4 łyżki musztardy
  • 4 łyżki keczupu
  • 3 łyżki śmietany
  • 4 łyżki octu winnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, estragon, tymianek, gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki do posypania
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Mięso z szynki pieczone w plastrach we francuskiej marynacie

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w dość grube plastry. Cebulę i pieczarki kroimy drobniej. Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Marynatą zalewamy mięso i warzywa, mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy w chłodne miejsce na min. 1 godzinę, najlepiej na całą noc.

  2. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 2 godziny, z czego pierwsze 30 min pod przykryciem. Na ostatnie 15 minut włączamy termoobieg. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy natką pietruszki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń