Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dużo osób lubi pierogi z truskawkami, jagodami i tak dalej - powiem szczerze, że ja osobiście nie przepadam za pierogami z owocami. Jednak kiedy użyję takiego ciasta z zielonymi, miętowymi łatkami, wchodzą zdecydowanie lepiej :) Poza tym fajny, miętowy posmak podbija smak owocowych pierogów i nadaje im zupełnie nowy wymiar :) Jest to ciasto, które szczególnie pasuje do tych owocowych pierogów - z tymi z kapustą i grzybami smakowałoby chyba co najmniej dziwnie :)
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 659
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 274
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3134
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4044
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 829
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 659
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 274
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3134
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4044
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 829
Składniki
Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy sól. Z gałązek mięty obrywamy listki i drobno je siekamy. Robimy spore wgłębienie w mące i dodajemy miętę.
W wodzie rozpuszczamy masło. Nie musi być rozpuszczone super dokładnie, jeśli zostanie nierozpuszczony kawałek, to i tak ładnie wpracuje się w ciasto. Stopniowo dolewamy wody w zagłębienie w mące. Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto.
Zagniecione ciasto przykrywamy folią i zostawiamy w spokoju na 20-30 minut. Można oczywiście nie odkładać ciasta i od razu przejść do lepienia pierogów, ale z moich obserwacji wynika, że z ciastem, które poleżało, pracuje się o wiele lepiej. Jest dużo miększe, delikatniejsze, o wiele łatwiej się lepi i wałkuje.
Z bryły ciasta odcinamy mniejsze kawałki i szklanką lub takim ustrojstwem do lepienia pierogów wycinamy krążki, które następnie napełniamy farszem i gotujemy chwilkę od wypłynięcia :) Smacznego!!!!