Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miętus jest dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy A i D. To ryba z gatunku dorszowatych, jej mięso jest białe i bardzo smaczne. Miętusa można łatwo wyfiletować, ponieważ ma duże, dobrze wyczuwalne ości, których na dodatek jest niewiele. Przyznam, że pierwszy raz filetowałam rybę samodzielnie i poszło mi bardzo dobrze. Udało mi się pozbyć wszystkich ości i rybę można było zjeść z przyjemnością. Poniżej znajdziecie przepis na miętusa pieczonego w piekarniku z dodatkiem papryki i świeżego szpinaku.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5359
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 885
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11785
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5359
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 885
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11785
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Składniki
Rybę myjemy i filetujemy. Uwaga: Po odfiletowaniu uzyskałam 6 płatów po około 200- 220 g. Cztery z nich wykorzystałam do pieczenia a dwa pozostawiłam do panierowania. Przygotowane, pozbawione ości filety oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Mięso wstawiamy na 2- 3 godziny do lodówki. Ja przygotowywałam rybę wieczorem i zostawiłam w lodówce na całą noc. Blachę do pieczenia, taką z wyposażenia piekarnika, wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze układamy kawałki ryby, na nie kładziemy po gałązce tymianku. Paprykę kroimy w paseczki i rozkładamy równomiernie na blaszce. Tak przygotowane danie pieczemy 10 minut, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Po tym czasie na każdą porcje ryby dajemy pół łyżeczki masła, wrzucamy też na blaszkę umyty szpinak baby. Ryba ponownie ląduje w piekarniku, tym razem na 30 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i ogórkiem konserwowym.
Przygotowanie ziemniaków: Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Przyprawy mieszamy w miseczce. Suche ziemniaki kroimy na ćwiartki lub ósemki, skrapiamy oliwą z oliwek i oprószmy przyprawami. Pieczemy w kuchence mikrofalowej o mocy 750 W przez 13-15 minut. Smacznego.