Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miętus jest dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy A i D. To ryba z gatunku dorszowatych, jej mięso jest białe i bardzo smaczne. Miętusa można łatwo wyfiletować, ponieważ ma duże, dobrze wyczuwalne ości, których na dodatek jest niewiele. Przyznam, że pierwszy raz filetowałam rybę samodzielnie i poszło mi bardzo dobrze. Udało mi się pozbyć wszystkich ości i rybę można było zjeść z przyjemnością. Poniżej znajdziecie przepis na miętusa pieczonego w piekarniku z dodatkiem papryki i świeżego szpinaku.
Rybę myjemy i filetujemy.
Uwaga: Po odfiletowaniu uzyskałam 6 płatów po około 200- 220 g. Cztery z nich wykorzystałam do pieczenia a dwa pozostawiłam do panierowania.
Przygotowane, pozbawione ości filety oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Mięso wstawiamy na 2- 3 godziny do lodówki.
Ja przygotowywałam rybę wieczorem i zostawiłam w lodówce na całą noc.
Blachę do pieczenia, taką z wyposażenia piekarnika, wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze układamy kawałki ryby, na nie kładziemy po gałązce tymianku.
Paprykę kroimy w paseczki i rozkładamy równomiernie na blaszce.
Tak przygotowane danie pieczemy 10 minut, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Po tym czasie na każdą porcje ryby dajemy pół łyżeczki masła, wrzucamy też na blaszkę umyty szpinak baby. Ryba ponownie ląduje w piekarniku, tym razem na 30 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i ogórkiem konserwowym.
Przygotowanie ziemniaków:
Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Przyprawy mieszamy w miseczce. Suche ziemniaki kroimy na ćwiartki lub ósemki, skrapiamy oliwą z oliwek i oprószmy przyprawami.
Pieczemy w kuchence mikrofalowej o mocy 750 W przez 13-15 minut.
Smacznego.
Przepis dnia
Ten przepis wymysliłam sama.Do pieczenia nadaje sie kazda ryba ,moze byc szc...
Odsłon: 41938
Szybki i łatwy przepis na pyszne i zdrowe danie obiadowe
Odsłon: 411
Kurczak pieczony na puszce piwa to wspaniała propozycja obiadowa dla wszystki...
Odsłon: 951
Młoda kapusta ugotowana na gęsto z pokrojoną marchewką, młodymi ziemniakami,...
Odsłon: 192
Przepis na bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe. Nie ma kto zjeść p...
Odsłon: 169
Szybki i łatwy przepis na pyszne i zdrowe danie obiadowe
Odsłon: 411
Kurczak pieczony na puszce piwa to wspaniała propozycja obiadowa dla wszystki...
Odsłon: 951
Młoda kapusta ugotowana na gęsto z pokrojoną marchewką, młodymi ziemniakami,...
Odsłon: 192
Przepis na bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe. Nie ma kto zjeść p...
Odsłon: 169
Składniki
Rybę myjemy i filetujemy. Uwaga: Po odfiletowaniu uzyskałam 6 płatów po około 200- 220 g. Cztery z nich wykorzystałam do pieczenia a dwa pozostawiłam do panierowania. Przygotowane, pozbawione ości filety oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Mięso wstawiamy na 2- 3 godziny do lodówki. Ja przygotowywałam rybę wieczorem i zostawiłam w lodówce na całą noc. Blachę do pieczenia, taką z wyposażenia piekarnika, wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze układamy kawałki ryby, na nie kładziemy po gałązce tymianku. Paprykę kroimy w paseczki i rozkładamy równomiernie na blaszce. Tak przygotowane danie pieczemy 10 minut, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Po tym czasie na każdą porcje ryby dajemy pół łyżeczki masła, wrzucamy też na blaszkę umyty szpinak baby. Ryba ponownie ląduje w piekarniku, tym razem na 30 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i ogórkiem konserwowym.
Przygotowanie ziemniaków: Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Przyprawy mieszamy w miseczce. Suche ziemniaki kroimy na ćwiartki lub ósemki, skrapiamy oliwą z oliwek i oprószmy przyprawami. Pieczemy w kuchence mikrofalowej o mocy 750 W przez 13-15 minut. Smacznego.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kapusta młoda z mielonką tyrolską.
Dania główne
Krokiety z pieczarkami i serem
Dania główne
Placki z cukinii i marchewki
Dania główne
Kofty z ryby
Kapusta młoda z mielonką tyrolską.
Młoda kapusta ugotowana na gęsto z pokrojoną marchewką, młodymi ziemniakami,...
Odsłon: 192
Krokiety z pieczarkami i serem
Zapraszam na krokieciki z pieczarkami i serem. Zrobiłam je w trochę inny spos...
Odsłon: 233