Do góry

Dania główne Przepis na:

Mini gołąbki z ryżem jaśminowym i suszonymi pomidorami

Mini gołąbki z ryżem jaśminowym i suszonymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 951 Ocena: 25394

Dodano:

Odsłon: 30660

Przeważnie przygotowuję duże gołąbki. Tym razem postanowiłam zrobić je w wersji mini, gdyż znalazłam śliczną, małą główkę włoskiej kapusty. Gołąbki są bardzo aromatyczne i delikatne, także dzięki zastosowaniu lekkiego mięsa z piersi indyka. Farsz pięknie pachnie dzięki jaśminowej nucie, a smaku całości dodają suszone pomidory oraz zioła. Całość idealnie komponuje się z przecierem pomidorowym :)

Składniki

  • 1 mała główka włoskiej kapusty
  • 200 g ryżu jaśminowego
  • 350 g piersi z indyka
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 2 szalotki
  • oliwa z oliwek
  • bazylia
  • oregano
  • sól i pieprz
  • DO ZAPIEKANIA
  • bulion drobiowy
  • przecier pomidorowy
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Mini gołąbki z ryżem jaśminowym i suszonymi pomidorami

Przygotowanie

  1. Główkę kapusty parzymy w osolonej, gorącej wodzie, a następnie oddzielamy liście.

  2. Szalotkę kroimy w kostkę i szklimy ją na oliwek z oliwek. Ryż jaśminowy gotujemy al dente.

  3. Pierś z indyka mielimy w maszynce i dodajemy do niej ugotowany ryż, zeszkloną cebulkę, posiekane pomidory suszone, bazylię oraz oregano, dokładnie mieszamy i doprawiamy wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem.

  4. Farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy. Gołąbki przekładamy do brytfanki wyłożonej włoską kapustą, zalewamy bulionem drobiowym wymieszanym z przecierem pomidorowym i zapiekamy około 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni C.

    Gotowe gołąbki podajemy z przecierem pomidorowym.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń