Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co dziś na obiad? To pytanie mam w głowie bardzo często i wiem, że nie tylko ja. Dziś mam propozycję na pyszne mini kotleciki z piersi kurczaka i szpinaku. Małe kuleczki chętnie zjedzą dzieci i myślę, że wcale nie wyczują szpinaku. Takie kotleciki świetnie się sprawdzą nie tylko na obiad, ale również jako imprezowa przekąska. Z podanych składników zrobiłam 20 kotlecików.
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 309
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 309
Składniki
Masło rozgrzać na patelni. Wyłożyć szpinak. Smażyć, aż zwiędnie i odparuje. Następnie zostawić do wystudzenia. Kiedy wystygnie pokroić go bardzo drobno. Mięso zmielić, przełożyć do miski. Do mięsa dodać pokrojony szpinak, jajko, bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą i pieprzem.
Wszystko wymieszać łyżką, a następnie przez kilka minut wyrobić dłonią. Przygotować miseczkę z wodą. Moczyć dłonie i formować z mięsa małe kulki. Dzięki temu mięso nie będzie się tak bardzo kleiło do rąk i łatwiej będzie formować kotleciki. Gotowe kulki obtaczać w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej, tak żeby dno było przykryte. Smażyć kotleciki po kilka minut z każdej strony na niewielkim gazie, co jakiś czas obracając. Smażyłam w sumie 10 minut.