Do góry

Dania główne Przepis na:

Mini pieczeń rzymska z jajkiem

Mini pieczeń rzymska z jajkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 289 Ocena: 2525

Dodano:

Odsłon: 804

Klasyczne danie w nieco innej odsłonie - pieczeń podawana w małych naczyniach żaroodpornych. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki

  • Mięso mielone - 500g (u mnie wołowa, ale może być wieprzowa)
  • Jajko - 5
  • Bułka tarta - 2 łyżki
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Cebula - 1 szt
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Przyprawy:
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk
  • tymianek, papryka słodka
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Mini pieczeń rzymska z jajkiem

Przygotowanie

  1. 4 jajka gotujemy na twardo, po przestygnięciu obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i razem smażymy na oleju. Do mielonego mięsa dodajemy przesmażoną cebulę z czosnkiem, surowe jajko, przyprawy i bułkę tartą. Masę dokładnie mieszamy

    Naczynia żaroodporne natłuszczamy i posypujemy odrobiną bułki tartej. W każdym wykładamy dno masą mięsną, na to kładziemy jajko ugotowane na twardo i przykrywamy warstwą masy mięsnej.

  2. Pieczemy w 180 stopniach 40 minut.

    Ja podawałam pieczeń z pieczonymi ziemniakami i sosem tzatziki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń