Do góry

Dania główne Przepis na:

Miodowy kurczak w marchewce

Miodowy kurczak w marchewce

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 955

Dodano:

Odsłon: 2216

Miodowy kurczak w marchewce - Ważne, aby kurczak był smażony w głębokiej patelni (koniecznie z przykrywką!), do której można wlać wodę – wtedy marchew będzie mięciutka, a całość będzie stanowić super połączenie smakowe.

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta przyprawy do kurczaka
  • 2-3 łyżki miodu akacjowego
  • 3/4 szklanki wody
  • szczypta curry
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta kardamonu
  • 400 g marchewki
  • 100 g kaszy gryczanej
  • szczypta soli i pieprzu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Miodowy kurczak w marchewce

Przygotowanie

  1. W garnku gotujemy kaszę według wskazań producenta w osolonej wodzie.

    Na dużej patelni (głębokiej) podsmażyć kurczaka pokrojonego w kostkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, curry, papryką słodką, kardamonem, chwilkę podsmażyć. Następnie dodajemy miód, startą na drobnych oczkach marchewkę (można ją polać jeszcze 1/2 łyżki miodu), smażymy przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Wlewamy wodę, przykrywamy i smażymy na małym ogniu przez kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy kurczaka z kaszą gryczaną i surówką. Gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń