Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli szukacie pomysłowych inspiracji na danie z ryb, proponuję to danie obiadowe, które kusi orzeźwiającym wiosenno-letnim kolorem, rewelacyjnym smakiem i oryginalnym sposobem podania, jest lekkie i pobudza nasze kubki smakowe...i doskonale smakuje na kolację we dwoje!
Składniki
Fileta z miruny rozmrozić pokroić na 4 równe paski (po dwa paski dla każdej osoby)włożyć do suchego garnka, oprószyć z każdej strony ziołami do ryb i pieprzem cytrynowym oraz szczyptą soli , zostawić na pół godziny aby ryba naszła przyprawami, zalać zimnym mlekiem i gotować na wolnym ogniu 7-8 minut. Aż ryba będzie miękka. Po ugotowaniu zostawić w mleku na czas przygotowania puree.
Puree: Mleko zagotować z przeciętą laską wanilii, wsypać mrożony groszek i gotować 9 minut na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości, laskę wanili po gotowaniu usunąć, groszek posolić ,łyżkę groszku odłożyć w całości do dekoracji, resztę przełożyć do malaksera i zmiksować na purre.
Karmelizowana mini marchewka: Masło klarowane rozgrzać na małej patelni, wrzucić mrożoną marchewkę, trzymać na ogniu od czasu do czasu mieszając aż marchewka zmięknie i stanie się szklista, dodać miód, posolić do smaku chwilę karmelizować, zestawić z ognia. Na groszkowe puree układać ciepłą rybkę , obok skarmelizowaną marchewkę, posypać pozostawionym groszkiem oraz natką pietruszki. Od razu podawać.