Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubisz pierogi na słodko, ten przepis z pewnością przypadnie ci do gustu. Proste i wyjątkowo smaczne pierogi z truskawkami to wręcz idealna propozycja na letni obiad. Z pewnością będziesz często powracać do tego przepisu.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424633
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10591
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336896
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4673
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424633
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10591
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336896
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4673
Składniki
Najpierw przygotuj nadzienie. Truskawki umyj pod bieżącą wodą, odkrój szypułki. Jeśli mają średnią lub dużą wielkość, podziel je na drobniejsze części. Ważne, aby zmieściły się na sam środek okręgu z ciasta na pierogi. Zasyp owoce cukrem i dodaj odrobinę soku z cytryny. Wymieszaj.
Mąkę przesiej, posól, wymieszaj i umieść w dużej misce lub zrób z niej kopiec na stolnicy. Zrób delikatne wgłębienie, wlej wodę, a następnie zacznij energicznie mieszać. Wyrabiaj ciasto nożem, łyżką lub ręką, w zależności jak jest ci wygodniej. Po chwili dodaj masło.
Ciasto powinno mieć gładką konsystencję i być miękkie w dotyku. Jeśli jest za rzadkie, dodaj odrobinę mąki. Gdy jest za mało wody, dolej ją.
Gotowe ciasto przełóż na blat oprószony mąką. Podziel je na kilka równych kawałków. Każdy z nich rozwałkuj na cienki placek, z którego będziesz wykrawać kółka szklanką lub innym naczyniem. Możesz też zrolować ciasto i wycinać z niego niewielkie kawałki ostrym nożem. Z nich na ręku stworzysz podobnej wielkości okrągłe placki. Wybierz metodę, która jest dla ciebie łatwiejsza.
Na środku każdego krążka umieść truskawkę w jednej części lub kilku kawałkach. Zlep brzegi dokładnie. Układaj pierogi jeden obok drugiego na ściereczce albo blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (aby się nie przyklejały).
Zagotuj wodę w garnku z odrobiną soli. Wrzucaj pierogi do wrzątku, jeden po drugim. Od momentu wypłynięcia odczekaj minutę i wyciągaj pierożki z truskawkami. Podawaj ze śmietaną, jogurtem lub masłem.
Jeśli chcesz, możesz do tego przepisu użyć mrożonych truskawek. Nie trzeba ich wcześniej odmrażać. Wtedy nie dodawaj już cukru i soku z cytryny, tylko układaj po jednym owocu na środku ciasta na pierogi i zlep.