Do góry

Dania główne Przepis na:

Młoda kapusta na gęsto z koperkiem

Młoda kapusta na gęsto z koperkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 911 Ocena: 17284

Dodano:

Odsłon: 1768

Czyż proste sprawdzone przepisy nie są najlepsze ?

Składniki

  • główka młodej kapusty
  • 2 spore cebule
  • 1 pęczek koperku
  • 100 g masła klarowanego
  • czubata łyżki mąki pszennej
  • sól
  • czarny pieprz
  • 3 listki laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • Omlet :3 jajka
  • 100 g białego sera koziego
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Młoda kapusta na gęsto z koperkiem

Przygotowanie

  1. Kapustę poszatkowałem niezbyt drobno, ugniotłem w garnku. Dodałem pociętą w kostkę usmażoną na złoto cebulę, ziele, listki, sól, pieprz, zalałem niewielką ilości wody.
    Kapustę przykryłem, gotowałem na małym ogniu przez około 15-20 minut. Powinna być bardzo miękka. Wtedy na patelni rozpuściłem masło, dosypałem mąkę i podsmażyłem zasmażę. Gdy się zrumieniła dodałem ją do kapusty, tak, aby zgęstniała. Wody przed dodaniem zasmażki powinno być tyle, aby nieznacznie przykrywała kapustę.
    Kapustę podgrzewałem z zasmażką przez kilka sekund, tak, aby zabulgotała, wtedy dodałem pocięty koperek.
    Kapustę podałem z młodymi ziemniakami i omletem z kozim białym serem. Młode ziemniaki umyłem, oskrobałem, zagotowałem w osolonej wodzie. Przygotowałem do nich zeszkloną na maśle drobno pokrojoną cebulę ze śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń