Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młoda kapusta z boczkiem wędzonym doskonale pasuje do młodych ziemniaków i -jak dla mnie- do tego zestawu mięso jest zbyteczne:)
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 366
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 93
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 20
Polecam.
Odsłon: 418
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 366
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 93
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 20
Polecam.
Odsłon: 418
Składniki
Kapustę oczyszczamy z wierzchnich zwiędłych liści a następnie szatkujemy, przekładamy do garnka. Zalewamy woda tak by była przykryta. Delikatnie pieprzymy i solimy /boczek może być słony/, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pilnując by się nie rozgotowała. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy na małym ogniu by tłuszcz się wytopił. Kapustę odcedzamy / ok. 150 ml płynu zostawiamy/, dodajemy do niej kawałki boczku z patelni a na wytopiony tłuszcz dodajemy mąkę ciągle mieszając podsmażamy i wlewamy małymi porcjami płyn z odcedzonej kapusty - energicznie mieszamy by nie było grudek. Zasmażkę wlewamy do kapusty z boczkiem. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Kapustę na talerzu posypujemy posiekanym koperkiem.