Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na młodą kapustę z dodatkiem dużej ilości koperku, z delikatna zasmażką z mąki i z boczkiem. Ta wersja kapusty jest niezwykle smaczna. Może być jadana solo, z chlebem, albo jako dodatek do dań mięsnych. Ja podałam ją z kotletem schabowym i młodymi ziemniaczkami. Wszystko pasowało do siebie idealnie. A kapusta była chrupka, bo w tej wersji nie powinna się przegotować, więc gotujemy ją niedługo.
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 196
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 84
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 56
Soczyste i aromatyczne danie na obiad, które przygotujesz w pół godziny. Z do...
Odsłon: 14
Przepis dnia
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7831
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 196
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 84
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 56
Soczyste i aromatyczne danie na obiad, które przygotujesz w pół godziny. Z do...
Odsłon: 14
Przepis dnia
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7831
Składniki
Kapustę obieramy z wierzchnich liści i kroimy główkę na 4 części. Każdą część szatkujemy, ale w niezbyt cienkie paseczki
Poszatkowaną kapustę przekładamy do garnka, przesypujemy delikatnie solą i zalewamy wodą. Gotujemy ok 8 - 10 minut, kilka razy mieszając. Po tym czasie kapustę można odstawić z ognia
W czasie gotowania kapusty przygotowujemy boczek: kroimy go w drobna kostkę i wytapiamy na patelni. Przyrumienione kawałki boczku wyławiamy z patelni i przekładamy do garnka, a na wytopionym tłuszczu robimy zasmażkę z mąki ( nie rumienimy jej ). Jeśli boczek był zbyt tłusty i tłuszczu jest zbyt dużo odlewamy jego część, zostawiając go ok 2 łyżek. Dosypujemy mąkę i chwile razem smażymy
Następnie mąkę przekładamy do wysokiego naczynia i dolewamy płyn spod kapusty. Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ja robię to za pomocą trzepaczki rózgowej i uzyskuję gładki płyn
Płyn wlewamy do kapusty, mieszamy, wszystko zagotowujemy i chwile razem gotujemy
Następnie kapustę dosalamy, doprawiamy pieprzem i dodajemy cały ( mały) pęczek posiekanego drobno koperku. Chwilkę razem gotujemy
Podajemy solo lub jako dodatek do mięs i młodych ziemniaków. Najbardziej smakuje z kotletem schabowym